Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Skiongeluk

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

22 september 2022

leestijd 5 minuten

Samengevat

  • Krijg ik mijn schade vergoed bij een skiongeluk?
  • Wie is aansprakelijk bij letselschade bij een skiongeluk?

Skiën is een leuke sport. Aan elke sport hangen gevaren, ook bij skiën. Bijna elke skiër heeft weleens te maken gehad met een val. Wie is aansprakelijk voor een ongeval op de skipiste? Letselschademanager vertelt jou meer over skiongelukken.

Wintersport en ongelukken

Elk jaar gaan veel Nederlands op wintersportvakantie. Skiën zorgt voor ontspanning. Helaas loop jij ook risico’s op de skipiste. Je kan bijvoorbeeld vallen door de schuld van een ander. Kan jij de schade verhalen op een ander?

Skiongeluk

Wat is een skiongeluk precies? Een ski ongeval is een ongeluk op de skipiste. Een ongeluk bij een skiër zit in een klein hoekje. Je kan ten val komen op de skipiste. Je kan ook in botsing komen met andere skiërs.

Het is een feit van algemene bekendheid dat skiën een sport is waarbij gevaar op vallen bestaat met mogelijk (ernstig) letsel tot gevolg. Dit geldt niet alleen wanneer er in het Alpengebied wordt geskied maar ook wanneer dit in een skihal plaatsvindt. Heb jij recht op schadevergoeding?

Ski ongeval

Aansprakelijkheid bij een skiongeluk

Een ongeluk op de piste kan domme pech zijn. Soms is een ander aansprakelijk voor jouw val. Op de skipiste gelden een aantal regels. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft regels opgesteld voor skiërs en snowboarders. Als skiër of snowboarden moet jij je aan deze regels houden.
 

1. Rekening houden met anderen
Een skiër mag een ander niet in gevaar brengen of schade toebrengen.

 
2. Beheersen van snelheid en skistijl
Als skiër moet je altijd op tijd kunnen stoppen of kunnen uitwijken. Je moet als skier je snelheid en wijze van skiën aanpassen aan je skivaardigheid, de conditie van de skipiste en de weersomstandigheden. Ook de drukte speelt een belangrijke rol op de piste.


3. Keuze van het spoor
Je moet als skiër je skispoor zo kiezen dat je skiërs voor je niet in gevaar brengt.


4. Inhalen
Het inhalen van andere skiërs op de piste is toegestaan. Je moet wel voldoende afstand houden om te zorgen dat andere personen niet in hun bewegingen worden belemmerd.


5. Invoegen en weer verder skiën
Iedere skiër die zich op een piste begeeft of weer wil begeven na een stop mag anderen niet in gevaar brengen.


6. Smalle plaatsen
Je mag je als skiër niet op smalle of onoverzichtelijke plaatsen ophouden. Ben je ten val gekomen? Dan moet je deze plek zo snel mogelijk weer vrij maken.


7. Klimmen en lopen
Een skiër die klimt of te voet afdaalt mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.


8. Letten op tekens
Iedere skiër moet markeringen en de borden in acht te nemen.


9. Verlenen van hulp
Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.


10. Legitimatieplicht
Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.

Wist jij dat als jij een ongeluk hebt gehad op de skipiste door de schuld van een ander recht hebt op vergoeding van jouw schade?

Schadevergoeding bij een ski ongeval

Als jij een ongeluk hebt gehad op de skipiste door de schuld van een ander heb jij recht op vergoeding van jouw schade. Wist je dat jij recht hebt vergoeding van alle medische kosten en smartengeld?

Schade melden bij een skiongeluk

Heb je een ongeluk gehad op een skibaan? Dan is het verstandig om jouw schade zo spoedig mogelijk te melden. Meld direct via Letselschademanager jouw skiongeval. Jouw schademelding wordt in behandeling genomen door de verzekeraar. Kies bij het melden van jouw ongeluk “sport ongeval” en vul de gegevens in over jouw skiongeluk. 

Verzekeraar skihal
Heb je een ongeluk gehad bij een skihal? Vraag bij de skihal na bij welke verzekeraar zij een verzekering heeft afgesloten. Je kan ook kiezen voor deskundige rechtshulp. Het selecteren van deskundige rechtshulp is altijd gratis. Samen bij de gekwalificeerde letselschadespecialist ga jij kijken wie aansprakelijk is voor jouw ongeluk.

Toegevoegde waarde van Letselschademanger?

Als letselschadeslachtoffer wil jij je maar op één ding richten: je herstel. Wij helpen je graag, door alles rondom je schadeclaim snel en goed te regelen. Met Lexi in de hoofdrol leggen wij uit hoe Letselschademanager bewezen bijdraagt aan een sneller herstel en een vlottere afhandeling van jouw schadeclaim. Bekijk de video