Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

SnowWorld niet aansprakelijk voor dwarslaesie van skiër

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

22 september 2022

leestijd 4 minuten

Samengevat

  • Nieuwe rechtspraak van het Hof 's-Hertogenbosch september 2022 over een skiongeluk in SnowWorld
  • Moet SnowWorld de schade vergoeden van de skiër?

Een onervaren skiër gaat met vrienden in SnowWorld skiën. Het Funpark is een afgesloten piste waar skiërs en snowboarders een parcours kunnen afleggen. De skiër nam een schans en kwam daarbij ten val. De skiër heeft als gevolg van deze val een dwarslaesie opgenomen. Wie is aansprakelijk voor de schade?

Aansprakelijkheid skiongeluk

De skiër houdt SnowWorld aansprakelijk voor zijn skiongeluk. Volgens de skiër moest hij op een veilige manier gebruik kunnen maken van de skipiste. Doordat hij is gevallen is SnowWorld aansprakelijk. Is SnowWorld aansprakelijk voor de val? Deze vraag wordt beantwoord door een recente uitspraak van het Hof ’s-Hertogenbosch.

Ongeval op piste

De skiër houdt SnowWorld aansprakelijk op grond van onrechtmatige daad (artikel 6:162 BW). SnowWorld had bezoekers moeten waarschuwing voor de gevaarlijke piste.

Het is een feit van algemene bekendheid dat skiën een sport is waarbij gevaar op vallen bestaat met letsel. Dit geldt niet alleen wanneer er in het Alpengebied wordt geskied maar ook wanneer dit in een skihal plaatsvindt. Een indoor skihal is zo ingericht dat zij zoveel mogelijk lijkt op een skigebied in de bergen.

Wintersport ongeval

Skiën is een gevaarlijke sport

Het is een feit van algemene bekendheid dat skiën een sport is waarbij gevaar op vallen bestaat met mogelijk (ernstig) letsel tot gevolg. Dit geldt niet alleen wanneer er in het Alpengebied wordt geskied maar ook wanneer dit in een skihal plaatsvindt. Een indoor skihal is zo ingericht dat zij zoveel mogelijk lijkt op een skigebied in de bergen. Kortom, er is geen verschil tussen een skigebied of een skihal.

Ongevallen op de piste

SnowWorld heeft boven de ingang van de piste een waarschuwingsbord gehangen. Is dit voldoende voor skiërs? Of had de SnowWorld de skiër meer moeten wijzen op de gevaren van het gebruik van de schans?

SnowWorld heeft voldoende maatregelen genomen om ongevallen te voorkomen volgens de uitspraak. Voor een onervaren skiër had duidelijk moeten zijn dat de schans voor hem ongeschikt en niet veilig was (verwijzing uitspraak: HR 26 juni 2003, ECLI:NL:HR:2003:AI0830, Waterschap Zeeuwse eilanden/Royal Nederland Verzekeringen). Het uiterlijk van de hoge en steile schans wijst erop dat de schans alleen genomen kan worden door ervaren skiërs of snowboarders. Daarnaast zijn er ook waarschuwingsborden geplaatst bij SnowWorld.

Waarschuwingsborden voor skiërs

De skiër betoogt dat bezoekers van SnowWorld niet altijd de borden lezen. Dat is niet van belang volgens de rechter. SnowWorld heeft met borden duidelijk aangegeven dat de stoeltjeslift alleen gebruikt mag worden door gevorderde skiërs/snowboarders. Bij de ingang van het Funpark staat het advies dat dit park alleen voor een geoefende skiër/snowboarder mag worden gebruikt.

De teksten op deze borden zijn duidelijk en plaatsing van de borden is zodanig dat deze niet over het hoofd kunnen worden gezien. Het mocht worden verwacht dat de waarschuwingen zouden leiden tot vermijding van het gevaar (verwijzing uitspraak: HR 28 mei 2004, ECLI:NL:HR:2004:AO4224, Jetblast)

Toegevoegde waarde van Letselschademanger?

Als letselschadeslachtoffer wil jij je maar op één ding richten: je herstel. Wij helpen je graag, door alles rondom je schadeclaim snel en goed te regelen. Met Lexi in de hoofdrol leggen wij uit hoe Letselschademanager bewezen bijdraagt aan een sneller herstel en een vlottere afhandeling van jouw schadeclaim. Bekijk de video

Kortom, geen aansprakelijkheid val skiër

De skiër heeft door zijn val op de skipiste een dwarslaesie opgelopen. SnowWorld is niet aansprakelijk voor de ernstige val van de skiër.

Bron: De uitspraak over het ski ongeluk teruglezen? Klik hier