Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Verkeersonderzoek politie bij ongeval

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

12 oktober 2022

leestijd 2 minuten

Samengevat

  • Welk team van de politie onderzoekt een ongeval?
  • Wat is de functie van de politie bij een ongeval?
  • Hoe heet deze speciale dienst van de politie?

Een ongeluk gehad in het verkeer? Bij ernstige ongevallen komt een onderzoekteam op de plaats van het incident om sporen te zoeken. Dit doet de politie om in kaart te brengen wat er is gebeurd en of er iemand schuldig is aan jouw ongeval.

VOA dienst politie

De Verkeersongevallenanalyse of VOA is een afdeling van de Nederlandse politie en onderzoekt de oorzaak en toedracht van een ongeval in het verkeer. Voor letselschadedeskundigen is deze term bekend. Inmiddels heeft deze dienst van de politie een nieuwe naam gekregen, die minder bekend is. 

Forensische Opsporing Verkeer

Bij ernstige ongevallen in het verkeer onderzoekt de Forensische Opsporing Verkeer van de politie de toedracht van het ongeval. 

Hierbij wordt door het team Forensische Opsporing Verkeer onder andere gekeken naar remsporen, krassporen, voertuig- en slachtofferposities. Dit wordt vervolgens fotografisch vastgelegd. Dit is ook de reden dat na het een ongeval een fotograaf van de politie aanwezig is.

Het team Forensische Opsporing Verkeer onderzoekt ook de technische staat van de betrokken voertuigen. De schade van het voertuig wordt vastgesteld.

De politie kan bij een ongeval ook een snelheidsmeting verrichten. Deze metingen en reconstructies worden verricht door analisten van de politie.

 

Na een ongeval komt er veel op je af. De politie onderzoek bij ernstige ongevallen naar sporen om meer te weten te komen over het ongeval. Dit betekent ook dat de politie vaak de gegevens van verkeerslichten kan uitlezen.  De politie zal ook onderzoeken of jij alcohol en/of drugs hebt gebruikt. Ook zal de politie onderzoeken of jij gebruik maakte van jouw mobiele telefoon tijdens het rijden.

Onderzoek politie ongeval

Informatie opvragen

Na een verkeersongeval is het mogelijk om de informatie van het het team Forensische Opsporing Verkeer op te vragen bij de politie. Dit kan een belangenbehartiger of verzekeraar voor jou doen. Vervolgens zal jij deze informatie met iedere partij in het schadeproces delen.