Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Aangereden als voetganger

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

27 juli 2022

leestijd 6 minuten

Samengevat

 • Je hebt als voetganger een ongeluk gehad.
 • Een voetganger is een zwakke verkeersdeelnemer en wordt in het recht beschermd.
 • Wist je dat je altijd recht hebt op minimaal 50% schadevergoeding bij een aanrijding door een motorvoertuig?

Ongeluk als voetganger

Je hebt een ongeluk gehad als voetganger in het verkeer. Je bent in het verkeer aangereden door een auto, motor, brommer of scooter. Wist jij dat jij als voetganger bescherming krijgt in het verkeer bij een voetgangersongeluk en altijd recht hebt op schadevergoeding?

Door het ongeluk als voetganger heb jij letsel opgelopen en heb jij te maken met kosten. Ben jij na het ongeluk naar het ziekenhuis vervoerd? Ben jij na het ongeluk naar de huisarts of fysiotherapeut geweest? Heb jij te maken met kosten door het ongeluk? Hoeveel schadevergoeding krijg jij door dit ongeluk? Letselschademanager helpt jou om direct jouw schadeclaim in te dienen bij de verzekeraar.

Een voetganger in het verkeer

Een voetganger wordt in het recht beschermd bij een ongeluk in het verkeer. Een voetganger is in het verkeer erg kwetsbaar. Je kan als voetganger snel behoorlijk letsel oplopen bij een aanrijding. Een ongeluk op straat als voetganger ligt op de loer in het dagelijks verkeer. Als voetganger heb jij te maken met diverse weggebruikers waar jij als voetganger op moet letten:

 • Automobilisten
 • Motorrijders
 • Bromfietsers  
 • Fietsers
 •  Trams/bussen etc.

Ben jij als voetganger door een ander in het verkeer ten val gekomen? Dit betekent dat jij als voetganger altijd recht hebt op schadevergoeding als bij het ongeval een motorvoertuig is betrokken, ook als het ongeluk jouw eigen schuld is. Er is één uitzondering en dat is overmacht. Overmacht komt in Nederland bijna niet voor.  

Als voetganger ben jij een zwakke verkeersdeelnemer. Dit betekent dat jij als voetganger in het verkeer meer risico oploopt dan anderen. Bijvoorbeeld: u krijgt als voetganger een ongeluk met een automobilist. De  kans is groot dat jij als voetganger veel meer schade hebt dan de automobilist. Jij kan als voetganger sneller zwaargewond raken, in het ziekenhuis terecht komen of zelfs overlijden. Een voetganger is dus een zwakker verkeersdeelnemer en wordt beschermd bij een ongeluk.


 

image

Schadevergoeding bij een ongeluk als voetganger

Je bent als voetganger ten val gekomen door een andere weggebruiker. Je hebt als voetganger verwondingen of letsel opgelopen. Door het ongeval heb jij verwondingen aan jouw lichaam.

Heb jij als voetganger recht op schadevergoeding bij een ongeluk? Ja! Een voetganger heeft altijd recht op minimaal 50% van jouw schade als bij het ongeluk een motorvoertuig is betrokken. Een motorvoertuig is bijvoorbeeld een automobilist, een motorrijder, een bromfietser of een ander gemotoriseerd voertuig. Het is afhankelijk van het ongeval of jij meer recht op een schadevergoeding. 

Welke schade kan jij indienen bij een ongeluk?

 •  Medische kosten, zoals verbandmiddelen, medicijnen of het eigen risico voor het ziekenhuis
 •  Inkomensverlies doordat je tijdelijk niet kunt werken
 •  Huishoudelijke hulp omdat jij door je verwondingen het huis niet meer kunt schoonmaken.
 •  Reiskosten, zoals de kosten naar de huisarts of het ziekenhuis.
 •  Smartengeld

Vul alle gegevens in over jouw voetgangersongeluk in en de schade wordt automatisch berekend in Letselschademanager. De schade wordt ingediend bij de verzekeraar en vervolgens beoordeeld.

Houd alle gegevens over het ongeval bij de hand, zodat je direct je schade kunt melden. Meld je schade altijd het liefst binnen 1 week na het ongeval. De verzekeraar kan jouw schade dan goed beoordelen en jij kan dan tijdig worden geholpen.

Toegevoegde waarde van Letselschademanger?

Als letselschadeslachtoffer wil jij je maar op één ding richten: je herstel. Wij helpen je graag, door alles rondom je schadeclaim snel en goed te regelen. Met Lexi in de hoofdrol leggen wij uit hoe Letselschademanager bewezen bijdraagt aan een sneller herstel en een vlottere afhandeling van jouw schadeclaim. Bekijk de video

Als voetganger aanreden door een automobilist

Als voetganger ben jij in erg kwetsbaar in het verkeer. Om deze reden heb jij als voetganger altijd recht op een schadevergoeding als een gemotoriseerd voertuig is betrokken bij het ongeluk. Dit kan een automobilist, motorrijder of bijvoorbeeld een bromfiets zijn. Door een gemotoriseerd voertuig loop jij als voetganger namelijk een groot risico. Dat betekent dat jij ook recht hebt op een schadevergoeding als je zelf schuldig bent aan het ongeluk.

Als voetganger aangereden door een fietser

Ben jij als voetganger aanreden door een fietser? Een fietser zag jou als voetganger bijvoorbeeld over het hoofd. In deze situatie zal worden gekeken wat de fietser kan worden verweten. Heeft deze fietser zijn hand uitgestoken op de fiets? Had deze fietser voorrang op de weg? Na het melden van jouw schade zal jij met de verzekeraar in overleg treden over de aansprakelijkheid.

Wist je dat jij als voetganger altijd recht hebt op minimaal 50% schadevergoeding bij een ongeluk met een motorvoertuig?

Ik ben zelf schuldig als voetganger aan het ongeval, heb ik recht op schadevergoeding?

Het komt voor dat je als voetganger een andere weggebruiker niet hebt gezien bij het oversteken. Dit betekent dat jij schuld hebt aan het ongeluk. Krijg jij de schade vergoedt bij dit ongeluk? Als je als voetganger bent aangereden door een automobilist, motorrijder, bromfietser of scooterrijder heb je altijd recht op minimaal 50% van jouw schade. 

 

Heb jij als voetganger letsel opgelopen in het verkeer? Dan is dit artikel wellicht interessant:

Schadevergoeding na ongeval

Melden van jouw ongeval

Na het ongeval heb jij direct te maken met verwondingen of letsel. Soms weet je nog niet dat je door het ongeval schade lijdt. Wanneer moet je het ongeluk melden? Het is verstandig om direct het ongeluk te melden. De verzekeraar kan jou helpen bij het herstel. Ook kan jij direct worden geholpen om jouw schade in de gaten te houden en te berekenen.  Met Letselschademanager kan jij direct jouw schade melden en jouw schade berekenen. 

Checklist bij een ongeluk als voetganger

 • Bel 112 als je gewond bent, twijfel hierover niet!
 • Noteer altijd de naam van de andere weggebruiker
 • Maak foto’s van de situatie. Maak foto’s van de plek waar het ongeval is gebeurd.
 • Vraag direct alle namen en adresgegevens van getuigen van het ongeval
 • Dien binnen 1 week jouw schade in en berekenen jouw schadevergoeding als voetganger

Heb jij letselschade opgelopen? Dan is dit misschien iets voor jou:

Schadevergoeding na ongeval