Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

BEM-rekening voor jouw kind

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

10 oktober 2022

leestijd 2 minuten

Samengevat

  • Wat is een rekening met BEM-clausule?
  • Is een BEM-rekening verplicht?
  • Wanneer mag de verzekeraar schadevergoeding betalen aan het kind?

Heeft jouw kind letsel opgelopen? De verzekeraar mag alleen een schadevergoeding betalen op een rekening met een BEM-clausule. Letselschademanager legt jou uit wat een BEM-rekening is.

BEM- rekening bij letselschade

De BEM-rekening is een speciale rekening voor jouw minderjarige kind.

De afkorting “BEM” staat voor ‘Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen’. Met een BEM-clausule wordt voorkomen dat een ouder de schadevergoeding voor het kind kan opnemen en kan gebruiken. De besteding van het geld moet bedoeld zijn voor het kind.

Een BEM-rekening is een speciale bankrekening voor jouw kind. Op deze manier worden de geldzaken van jouw kind beschermd. Jij kan als ouder niet zomaar een geldbedrag van deze rekening halen. Een verzekeraar is vaak verplicht om een schadevergoeding voor een minderjarig kind op een speciale BEM-rekening te storten.

BEM REKENING BEM CLAUSULE

Is een BEM-rekening verplicht voor mijn kind?

Een BEM-rekening voor schadebedragen van € 700,- of lager is niet nodig. De verzekeraar mag de schadevergoeding voor het kind ook op de rekening van de ouders storen. Bij een bedrag hoger dan € 700,- is een speciale rekening voor het kind verplicht.

Wanneer mag ik geld opnemen van de BEM-rekening als ouder?

Geld opnemen van de BEM rekening mag een ouder alleen doen met toestemming van de rechter. In dit geval beslist de kantonrechter daarover. Je mag dit als ouder doen als jij bijvoorbeeld medische kosten of een dure ziekenhuisbehandeling voor jouw kind moet betalen.

Je moet als ouder dus naar de rechter om geld van de BEM-rekening te halen voor uitgaven. Een advocaat is niet verplicht. Dit betekent dat je zelf naar de rechter kunt gaan om dit te vragen. Informatie hierover kan jij hier terugvinden.

Mag een verzekeraar geld overmaken aan de ouders?

Het is voor een verzekeraar bij een ongeval niet toegestaan om de schadevergoeding aan de ouders te betalen. Dit is de reden dat de verzekeraar altijd vraagt om een BEM-rekening. Zo weet de verzekeraar zeker dat ouders  de schadevergoeding bestemd voor hun kind niet opmaken.

Wanneer kan mijn kind dit geld van de BEM-rekening opnemen?

Jouw kind kan het geld op de bankrekening op zijn of haar 18e verjaardag vrij opnemen.