Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Schadevergoeding bij overlijden

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

30 augustus 2022

leestijd 4 minuten

Samengevat

  • Is een familielid overleden door een ongeluk?
  • Wat is de schadevergoeding bij overlijden?
  • Heb jij als familielid recht op schadevergoeding bij overlijden?

Schadevergoeding bij overlijden

Overlijden door een ongeluk is de meest ernstige vorm van letselschade. Het overlijden van een dierbare heeft grote invloed op de familieleden. Soms laat een overledene een partner en kinderen achter. 

Wie heeft recht op schadevergoeding bij overlijden?

Bij overlijden heeft een echtgenoot of geregisterd partner recht op een schadevergoeding. Ook de minderjarige kinderen hebben bij het overlijden van hun vader of moeder recht op een schadevergoeding.

Andere bloed- en aanverwanten van de overleden persoon hebben alleen recht op schadevergoeding als de overleden persoon in hun levensonderhoud voorzag of daarin een bijdrage had.

Schadevergoeding bij overlijden

Is een familielid overleden door een ongeluk? In dat geval zijn er diverse schadeposten die vergoed moeten worden. De schade kan worden uitgedrukt in geld, maar ook in natura. Denk bijvoorbeeld aan een man die overlijdt en thuis zijn vrouw en kinderen onderhoudt. Moeder en kinderen missen naast hun vader en echtgenoot, maar hebben ook geen inkomen om van te leven.  Letselschademanager somt de belangrijke schadeposten voor jou op en geeft jou hierover uitleg.

Begrafeniskosten of crematie

De begrafeniskosten of de kosten voor crematie komen voor vergoeding in aanmerking bij het overlijden van een familielid. Het gaat hier om de kosten van de begrafenis of crematie zelf, de kist, de rouwkaarten en de ontvangst. Het uitgangspunt bij schadevergoeding is dat deze kosten redelijk moeten zijn.

Schadevergoeding in financiële zin voor levensonderhoud

Een overleden persoon laat soms een gezin met jonge kinderen na. Een gezin waarvoor de overleden persoon zorgde. Voor de schadevergoeding wordt gekeken naar de financiële behoefte van het gezin. In de termen van de wet wordt dit ‘gederfd levensonderhoud in financiële zin’ genoemd.

Schadevergoeding in natura voor levensonderhoud

De overledene zorgde voor het overlijden voor het huishouden en had de opvoeding van de kinderen. Door het overlijden kan een persoon deze taken niet meer uitoefenen. Voor het gezin dat achterblijft is dit een schadepost. In de termen van de wet wordt dit ‘derving in levensonderhoud in natura’ genoemd. Het gezin dat achterblijft heeft recht op vergoeding van dit verlies.

Affectieschade bij overlijden

Affectieschade is de schade die iemand lijst als gevolg van het overlijden van een direct familielid. Denk aan een ouder die zijn of haar kind verliest of een kind die zijn vader of moeder verliest. De impact van overlijden op het gezin is groot. De vergoeding van affectieschade is grotendeels symbolisch bedoeld: het geldgedrag kan het verlies namelijk niet goedmaken.  De schadevergoedingsbedragen zijn vaste bedragen die bij wet zijn vastgelegd. Het gaat om een bedrag variërend van € 15.000 tot € 20.000,-.

Shockschade bij overlijden

In sommige gevallen is een familielid getuige van het dodelijke ongeval. Denk aan een kind dat op straat wordt overreden door een automobilist. Een moeder zag het ongeluk niet gebeuren, maar wel kort daarna geconfronteerd met het verminkte lichaam van haar kind op straat. Bij zo’n ernstige situatie heeft een familielid recht op schadevergoeding als het familielid daardoor psychische schade heeft opgelopen. Het moet gaan om een psychisch erkend ziektebeeld. De vergoeding voor gevolgen van psychische schade is beperkt en bedraagt tussen de € 10.000 en 
€ 30.000,- bij ongelukken.