Mijn verzekeraar betaalt geen voorschot, wat moet ik doen?
10 oktober 2022
leestijd 3 minuten
Samengevat
- Wat is een voorschot?
- Heb je recht op een voorschot na een ongeluk?
- Rechterlijke uitspraak over het betalen van een voorschot.
Wat is een voorschot bij letselschade?
Een voorschot is een financieel geldbedrag om te voorkomen dat jij bij een ongeluk in de financiële problemen komt. Zonder geld kan jij bijvoorbeeld jouw rekeningen niet meer betalen.
Heb ik recht op een voorschot bij letselschade?
Je hebt recht op een financieel voorschot bij letselschade als de aansprakelijkheid met betrekking tot het ongeval is erkend. Daarnaast moet jij schade hebben opgelopen door het ongeval. Je moet als slachtoffer wel bewijzen wat jouw schade is.
Soms betaalt de verzekeraar ook een voorschot als de aansprakelijkheid niet is erkend. Dit wordt gezien als welwillendheid van de verzekeraar. Is niemand aansprakelijk voor jouw ongeval, dan moet jij dit financieel voorschot weer terugbetalen aan de verzekeraar. Om deze reden is een verzekeraar soms terughoudend met het betalen van financiële voorschotten.
Rechterlijke uitspraak bij voorschot letselschade
In dit artikel laten we een recente uitspraak zien over de betaling van een financieel voorschot van letselschade.
In dit artikel laten we een uitspraak zien van 27 september 2022 over de betaling van een financieel voorschot van letselschade.
Ongeval als metselaar; heb ik recht op een financieel voorschot?
Het slachtoffer is betrokken bij een verkeersongeval. Het slachtoffer was tijdens het ongeval een zzp’er, werkzaam als metselaar. Door het ongeval heeft het slachtoffer lichamelijke en psychische klachten en kan daardoor niet meer werken.
De verzekeraar betaalt geen financiele voorschotten meer aan het slachtoffer. Het slachtoffer kan hierdoor zijn vaste lasten niet meer betalen en heeft financiële problemen. Volgens de verzekeraar staat nog niet vast dat het letsel van het slachtoffer is veroorzaakt door het verkeersongeval. Dit moet het slachtoffer bewijzen.
Procedure rechter over voorschot bij letselschade
Het slachtoffer gaat naar de rechter en vraagt om een financieel voorschot. De rechter kent een voorschot van € 25.000,- toe. De verzekeraar heeft niet voortvarend gehandeld volgens de rechter. Een kort geding rechter is vaak terughoudend met het toewijzen van een financieel voorschot. Het risico bestaat namelijk dat een slachtoffer het voorschot niet kan terugbetalen.
In deze situatie had de verzekeraar sneller moeten reageren op het inschakelen van een onafhankelijke arts. Een onafhankelijke arts kan het letsel van het slachtoffer vaststellen en een oordeel geven of dit letsel is veroorzaakt door het ongeval.
Wil je de rechterlijke uitspraak over het financiële voorschot teruglezen? Bekijk de link hier. Heb jij vragen over een financieel voorschot? Stel deze vraag aan de verzekeraar of aan jouw belangenbehartiger.
Gratis en direct letselschade melden en afhandelen
Snel, makkelijk en digitaal bij iedere verzekeraar in Nederland.
Gratis en direct letselschade melden en afhandelen
Snel, makkelijk en digitaal bij iedere verzekeraar in Nederland.