Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Aangereden als passagier

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

28 augustus 2022

leestijd 3 minuten

Samengevat

  • Je bent als passagier betrokken bij een ongeluk in het verkeer.
  • Als passagier kan je niets aan een ongeluk doen.
  • Wanneer heb jij recht op schadevergoeding als passagier?

Ongeluk als passagier

Heb jij als passagier van een auto een ongeluk gehad? Ook als passagier kan jij betrokken raken bij een ongeluk. Als passagier valt jou niets te verwijten aan het ongeluk. Jij bestuurde namelijk geen voertuig. Toch zit jij met letselschade. Schade veroorzaakt door een andere automobilist, motor of fietser of schade veroorzaakt door de bestuurder van de auto zelf. Wat moet jij als passagier doen?

Schadevergoeding als passagier

Na een ongeluk als passagier heb jij recht op schadevergoeding bij letselschade. Jij kan namelijk niets aan het ongeluk doen. Er zijn twee manieren waarop jij jouw schade kunt claimen:

  • Via de verzekeraar van andere voertuig dat het ongeval heeft veroorzaakt;
  • Via de verzekeraar van het voertuig waarin of waarop jij zat.

Als passagier heb jij vaak recht op schadevergoeding bij letselschade, ook als de bestuurder van het voertuig een fout heeft gemaakt.

Ander voertuig is schuldig

Is een ander voertuig schuldig aan het ongeval? Bijvoorbeeld een andere automobilist verleende geen voorrang aan het voertuig waar jij als passagier inzat.

Als je beschikt over de gegevens van het schuldige voertuig, zoals een kenteken en de naam van de verzekeraar, dan kan je jouw schade rechtstreeks indienen bij deze verzekeraar. Je moet deze schade wel zelf melden bij de verzekeraar. Het is verstandig om direct na het ongeval jouw ongeluk te melden.

Verzekering voertuig waarin jij als passagier zat

Bijna elke eigenaar van een auto of een motor of brommer sluit een verzekering af voor letselschade. Als passagier van de auto of als passagier van een motor of brommer kun jij jouw letselschade melden bij de verzekering van de eigenaar van het voertuig. Het maakt niet uit of de bestuurder schuldig is aan het ongeval of iemand anders aansprakelijk is. Ook als de bestuurder de macht over het stuur is verloren, heb jij recht op vergoeding van jouw letselschade.

Vraag bij de eigenaar van het voertuig waarin jij zat na bij welke verzekeraar hij of zij een verzekering heeft afgesloten. Het is verstandig om direct na het ongeval jouw letselschade te melden. De verzekeraar controleert of de eigenaar een aanvullende verzekering heeft afgesloten voor jouw letselschade.

Schadevergoeding als passagier

Heb jij als passagier een ongeval gehad in het verkeer? Dan heb jij recht op een schadevergoeding voor jouw letselschade. Het gaat om de volgende schadeposten:

  • Inkomensverlies
  • Medische kosten
  • Huishoudelijke hulp
  • Smartengeld

Het is belangrijk om direct na een ongeluk jouw schade te melden bij de verzekeraar via Letselschademanager. De schademelding wordt ingediend bij de verzekeraar en die beoordeelt jouw schadeclaim. 

 

Toegevoegde waarde van Letselschademanger?

Als letselschadeslachtoffer wil jij je maar op één ding richten: je herstel. Wij helpen je graag, door alles rondom je schadeclaim snel en goed te regelen. Met Lexi in de hoofdrol leggen wij uit hoe Letselschademanager bewezen bijdraagt aan een sneller herstel en een vlottere afhandeling van jouw schadeclaim. Bekijk de video