Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Aangereden als automobilist

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

27 juli 2022

leestijd 6 minuten

Samengevat

  • Je bent in het verkeer aangereden door een ander voertuig.
  • Als bestuurder van de auto heb jij letselschade opgelopen.
  • De checklist na een aanrijding in het verkeer.

Wanneer je als automobilist betrokken bent bij een verkeersongeval en letsel oploopt, is het belangrijk om snel en doelgericht te handelen. Hieronder vind je enkele stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen en om mogelijke juridische stappen in de toekomst te ondersteunen:

  1. Zorg voor veiligheid: zet je auto aan de kant van de weg en zet de waarschuwingslichten aan. Zorg ervoor dat je uit de weg van het verkeer bent en probeer de verkeerssituatie veiliger te maken.
  2. Bel de hulpdiensten: bel onmiddellijk de hulpdiensten om hulp te vragen. Geef de locatie van het ongeval door en beschrijf de aard van het letsel. Laat de hulpdiensten de nodige informatie registreren.
  3. Verzamel informatie: noteer de namen, telefoonnummers en verzekeringsgegevens van alle betrokken partijen, inclusief getuigen. Maak ook foto's van de schade aan de voertuigen en de omgeving van het ongeval.
  4. Zoek medische hulp: zoek onmiddellijk medische hulp, zelfs als de verwondingen op het eerste gezicht licht lijken. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te krijgen.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat elk ongeval anders is en dat de stappen die je moet nemen afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden. Het is altijd het beste om te handelen in overleg met een ervaren professional, zoals een advocaat of een medisch specialist.

Ongeluk als automobilist

Je hebt als automobilist een ongeluk gehad door een ander voertuig. Dit kan een andere automobilist zijn of een motorrijder. Een aanrijding in het verkeer is als automobilist zo gebeurd als iemand ander even niet oplet. Door het ongeluk heb jij letsel opgelopen en heb jij te maken met kosten. 

Ben jij na het ongeluk naar het ziekenhuis vervoerd? Ben jij na het ongeluk naar de huisarts of fysiotherapeut geweest? Heb jij te maken met kosten door het ongeluk? Hoeveel schadevergoeding krijg jij door dit ongeluk? Letselschademanager helpt jou om direct jouw schadeclaim in te dienen bij de verzekeraar.

Verplichte verzekering voor automobilisten

Elke bezitter van een motorvoertuig is verplicht om een verzekering af te sluiten. Dit heet een WAM-verzekering. In Nederland zijn verkeersdeelnemers door de verzekeringsplicht goed beschermd in het geval van een ongeluk. 

Heb je een ongeluk gehad dat is veroorzaakt door een ander? In dat geval kan jij de verzekeraar van de dader altijd aanspreken voor schadevergoeding. Na het ongeval kan jij de schade direct melden bij de verzekeraar.

Aanvullende verzekering voor automobilisten

Veel eigenaren van motorvoertuigen sluiten vrijwillig nog een aanvullende verzekering af voor schade. Stel dat jij als automobilist een inschattingsfout maakt op de weg? Als een bestuurder of passagiers letsel oplopen dan hebben zij recht op een schadevergoeding met deze aanvullende verzekering. Deze aanvullende verzekering is niet verplicht.

Wat moet je doen na een verkeersongeluk? Bekijk onze:

Tips bij verkeersongeluk

Als bestuurder een ongeval gehad in verkeer

Ben jij als automobilist aangereden door een ander in het verkeer? Voor het recht op schadevergoeding is het belangrijk om twee situaties te onderscheiden: 

1) Het andere voertuig is volledig schuldig aan het ongeval

2) Het andere voertuig is gedeeltelijk schuldig aan het ongeval

  

Volledig schuldig aan het ongeval
Je hebt als bestuurder van een auto een ongeluk gehad met een andere automobilist of met een motorrijder. Er is bijvoorbeeld een auto achter op jouw auto gereden of een andere auto heeft jou geen voorrang verleend. In dat geval is het ongeval 100% te wijten aan de andere bestuurder. De bestuurder heeft een verzekering afgesloten voor ongevallen. De verzekeraar  zal in dat geval 100% aansprakelijkheid erkennen. Dit betekent dat jij 100% van jouw schade vergoed krijgt.

Gedeeltelijk schuldig aan het ongeval
Het kan ook voorkomen dat het andere voertuig jou wel heeft aangereden, maar gedeeltelijk schuldig is aan het ongeval. Bijvoorbeeld omdat jij ook niet hebt opgelet in het verkeer. De verzekeraar zal in dat geval minder dan 100% aansprakelijkheid erkennen. Dit afhankelijk van de verkeerssituatie. Dit betekent dat jij niet al jouw schade vergoed krijgt.In dit geval kan je kijken of jij nog een aanvullende verzekering hebt afgesloten voor letselschade. Dit wordt een SVI-verzekering genoemd.

Toegevoegde waarde van Letselschademanger?

Als letselschadeslachtoffer wil jij je maar op één ding richten: je herstel. Wij helpen je graag, door alles rondom je schadeclaim snel en goed te regelen. Met Lexi in de hoofdrol leggen wij uit hoe Letselschademanager bewezen bijdraagt aan een sneller herstel en een vlottere afhandeling van jouw schadeclaim. Bekijk de video

Aanvullende verzekering

Veel automobilisten sluiten nog een aanvullende verzekering af voor letselschade. Dit heet een SVI-verzekering. Met een SVI-verzekering heb jij recht op een schadevergoeding als jij een ongeluk hebt gehad en jij zelf schuldig bent aan dit ongeluk. Bijvoorbeeld als je een inschattingsfout maakt en van de weg bent gereden. Of je bent per ongeluk tegen een boom gereden of met jouw voertuig de sloot ingereden. Meld jouw ongeval zo spoedig mogelijk online. Jouw verzekeraar zal beoordelen of jij verzekerd bent voor deze letselschade. 

Je hebt een ongeluk gehad. Daar sta je dan met de andere bestuurder midden op de weg. Wat moet je doen? Probeer rustig te blijven en probeer jouw situatie af te stemmen op de gebeurtenis. Is iemand ernstig gewond door het ongeluk? Verleen meteen hulp en bel 112.

Laat de situatie het toe, probeer dan foto's te maken van de plek van het ongeluk. Dit is verstandig om te doen voordat de voertuigen worden verplaatst. 

schadeformulier met toelichting

Wat moet ik doen bij een ongeluk?

  • Zorg voor veiligheid en bel de hulpdiensten
  • Verzamel informatie en maak foto's van de plek van het ongeval
  • Vul een schadeformulier in met de andere automobilist of andere verkeersdeelnemer
  • Zoek medische hulp: zoek onmiddellijk medische hulp, zelfs als de verwondingen op het eerste gezicht licht lijken. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te krijgen
  • Vul de achterkant van het schadeformulier thuis in
  • Meld het ongeluk direct online bij de verzekeraar via Letselschademanager