Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Smartengeld bij een whiplash

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

27 augustus 2022

leestijd 2 minuten

Samengevat

  • Wat is smartengeld?
  • Heb ik recht op smartengeld bij een whiplash?

Smartengeld bij whiplash

Smartengeld is een schadevergoeding voor de pijn en het verdriet dat is ontstaan na een ongeluk. Dit is schade die niet in geld is uit te drukken. De hoogte van smartengeld is niet simpel om te berekenen. In Nederland is het alleen mogelijk om smartengeld te eisen als slachtoffer bij letselschade. Bij een ernstig ongeluk of bij het overlijden door een ongeluk hebben ook familieleden recht op een schadevergoeding. Letselschademanager vertelt jou meer over wat smartengeld is, wat voor soorten smartengeld er bestaan en hoe je smartengeld kunt vorderen.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding voor jouw smart. Na een ongeluk met letselschade heb je recht op vergoeding van smartengeld. Smartengeld wordt in het recht ook wel ‘immateriële schade’ genoemd.

Smartengeld bij whiplash

Heb jij een whiplash opgelopen door een ongeluk? Als iemand anders aansprakelijk is voor jouw ongeval heb jij recht op smartengeld voor jouw whiplash. Familieleden of nabestaanden hebben geen recht op deze vergoeding. Het is afhankelijk van de ernst van jouw klachten hoe hoog deze vergoeding is. De smartengeldbedragen zijn in Nederland over het algemeen laag in vergelijking met andere landen.