Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Buitengerechtelijke kosten

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

21 September 2022

leestijd 3 minuten

Samengevat

  • Wat zijn buitengerechtelijke kosten?

Buitengerechtelijke kosten

Als je slachtoffer bent geworden van een ongeval heb je hulp nodig van een deskundige belangenbehartiger op het gebied van letselschade. Dit kan een jurist of een advocaat zijn. 

De inschakeling van specialist op het gebied van letselschade kost natuurlijk geld en dit wordt 'buitengerechtelijke kosten' genoemd. Het gaat om de kosten die jij als slachtoffer moet maken om jouw schade en aansprakelijkheid vast te laten stellen.

Meer over buitengerechtelijke kosten

Buitengerechtelijke kosten bestaan vaak uit twee voorkomende schadeposten:

1) Verschotten: de kosten die een belangenbehartiger moet maken voor jou als slachtoffer voor bijvoorbeeld het opvragen van medische informatie en medische adviezen.

2) Honorarium: de kosten voor juridische hulp van een belangenbehartiger bij een ongeval. Anders gezegd: het gaat om de kosten van rechtsbijstand.

Wie betaalt de buitengerechtelijke kosten?

Is een ander aansprakelijk voor jouw schade die is veroorzaakt door het ongeval? 
In dat geval betaalt de dader de buitengerechtelijke kosten. In veel gevallen heeft de veroorzaker van het ongeval een verzekering afgesloten. De verzekeraar betaalt de redelijke kosten die jij moet maken voor de inschakeling van juridische hulp. Dit betekent ook dat een deskundige belangenbehartiger zijn uurtarief en honorarium niet bij jou in rekening mag brengen.

Is er met de verzekeraar discussie of wie aansprakelijk is voor het ongeval? Neem in dat geval contact op met jouw belangenbehartiger om te overleggen over de kosten.

Altijd inzicht in de buitengerechtelijke kosten

Via de schadestaat in Letselschademanager dient een belangenbehartiger zijn nota's in bij de verzekeraar. Dit doet hij door de nota's te uploaden in de schadestaat. Hierdoor zie jij direct hoeveel vergoeding jouw belangenbehartiger vraag voor de geboden juridische hulp. Op deze manier kan jij controleren of jij ook daadwerkelijk deze hulp hebt gekregen van de belangenbehartiger.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over de buitengerechtelijke kosten? Neem in dat geval contact op met jouw belangenbehartiger.