Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Snorfietsers opgelet; helmplicht!

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

1 september 2022

leestijd 2 minuten

Samengevat

  • Je hebt op de snorfiets een helmplicht vanaf 1 januari 2023.
  • Wist je dat snorfietsers in Amsterdam en Utrecht al verplicht zijn om de rijbaan een helm te dragen?

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle snorfietsers en passagiers verplicht een helm dragen. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden. De helmplicht geldt niet alleen voor bestuurders, maar ook voor passagiers van de snorfiets.

Snorfietsers en een helm

Wat staat er te gebeuren vanaf 1 januari 2023? Vanaf 1 januari 2023 moeten alle snorfietsers en passagiers verplicht een helm dragen. Dit heeft voor jou als snorfietser grote gevolgen. 

Wat is een snorfiets?

Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. 

Waarom helmplicht snorfietsers?

De helmplicht is bedoeld om het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag te krijgen. Er komen dagelijks nog teveel snorfietsers in het ziekenhuis terecht door een ongeval.

Lichtere helmen zijn toegestaan

Snorfietsers kunnen bij invoering van de helmplicht ook gebruikmaken van de lichtere 'speedpedelec-helm'. Die zijn lichter en ventileren beter dan zwaardere pothelmen of integraalhelmen. Deze helm draagt ook bij aan de helmplicht.

Moet een snorfiets op de weg rijden?

Een snorfiets mag nu op het fietspad rijden. Dat blijft ook na 1 janauari 2023 het geval. Voor 1 januari 2023 is een helm bij snorfietsers verplicht op plekken waarbij de snorfiets naar de rijbaan wordt verplaatst. Aan andere regels voor snorfietsers verandert niets. De maximumsnelheid van 25 kilometer per uur blijft.

Helmplicht snorfietsers Amsterdam en Utrecht in 2022

In Amsterdam en Utrecht zijn snorfietsers in 2022 al verplicht om op de rijbaan te rijden . In deze steden geldt nu ook al een helmplicht voor snorfietsers op de rijbaan!

De bron lees je hier