Tips bij verkeersongeluk
27 augustus 2022
leestijd 2 minuten
Samengevat
- Wat moet ik direct doen bij een verkeersongeluk?
- De eerste tips na een aanrijding.
- Een stapsgewijze aanpak na een aanrijding.
Tips bij een verkeersongeluk
Na een aanrijding in het verkeer komt er veel op je af. Je staat midden op de weg. Soms heeft iemand letsel opgelopen na een ongeluk. Wat moet je allemaal doen bij een aanrijding en waar moet jij opletten?
Wat moet ik doen na een verkeersongeval?
Breng jezelf en anderen in veiligheid. Zorg voor mensen met letsel. Verplaats deze mensen niet! Bel 112 voor een ambulance of een politie. Verlaat de plek van het ongeval niet. Het is strafbaar om de plek van het ongeluk te verlaten zonder je gegevens uit te wisselen of gewonden niet te helpen. Laat de voertuigen staan als dat veilig is. Wordt het verkeer geblokkeerd? Maak eerst foto's van de situatie voordat de voertuigen worden verplaatst.
Vul na het ongeval een schadeformulier in. Dit formulier heb je zelf in de auto liggen of een andere automobilist heeft een papieren versie in de auto liggen. Heeft niemand een schadeformulier bij de hand? Het is ook mogelijk om dit aan de politie te vragen of digitaal in te vullen. Dit kan via de app of website van mobielschademelden.nl
Foto’s maken en getuigen noteren
- Maak een overzichtsfoto van het ongeval en de plek van het ongeval. Ga daarvoor op een afstandje staan om een goede foto te maken.
- Maak het liefste foto's van de situatie zonder de voertuigen te verplaatsen. Op een rustiger moment kan je foto’s maken van de schade aan het voertuig. Het schadebedrijf kan ook foto's maken van jouw voertuig.
- Vraag alle namen, telefoonnummer en adresgegevens van getuigen van het ongeval. Laat dit niet door de andere partij doen, maar schrijf ook zelf deze gegevens op.
Wat je niet moet doen bij een ongeval
He tis niet belangrijk om met de ander in discussie te gaan over de schuldvraag. Dat heeft namelijk geen toegevoegde waarde. Vermeld wel duidelijk op het schadeformulier waarom jij van mening bent dat de ander schuldig is aan het ongeval. Noteert ook getuigen en maak een goede overzichtssituatie van het ongeval.
Bel bij een discussie de politie op. De politie kan dan bemiddelen en helpen bij het invullen van het schadeformulier. Dit is ook belangrijk als je merkt dat de emoties hoog oplopen. Bel altijd de politie als er sprake is van letselschade. Twijfel je? Bel dan ook de politie op 0900-8844.
Ga niet in op voorstellen om de schade direct te regelen. Een ongeluk is namelijk verzekeringswerk. Elk motorvoertuig is verplicht om een verzekering te hebben. De verzekeraars bepalen uiteindelijk onderling het standpunt over de schuldvraag.
Toegevoegde waarde van Letselschademanger?
Als letselschadeslachtoffer wil jij je maar op één ding richten: je herstel. Wij helpen je graag, door alles rondom je schadeclaim snel en goed te regelen. Met Lexi in de hoofdrol leggen wij uit hoe Letselschademanager bewezen bijdraagt aan een sneller herstel en een vlottere afhandeling van jouw schadeclaim. Bekijk de video
Gratis en direct letselschade melden en afhandelen
Snel, makkelijk en digitaal bij iedere verzekeraar in Nederland.
Gratis en direct letselschade melden en afhandelen
Snel, makkelijk en digitaal bij iedere verzekeraar in Nederland.