Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Smartengeld na verkeersongeval

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

27 augustus 2022

leestijd 5 minuten

Samengevat

  • Wat moet jij weten over smartengeld?
  • Wat is smartengeld?

Smartengeld

Smartengeld is een schadevergoeding voor de pijn en het verdriet dat is ontstaan na een ongeluk. Dit is schade die niet in geld is uit te drukken. De hoogte van smartengeld is niet simpel om te berekenen. In Nederland is het alleen mogelijk om smartengeld te eisen als slachtoffer bij letselschade. Bij een ernstig ongeluk of bij het overlijden door een ongeluk hebben ook familieleden recht op een schadevergoeding. Letselschademanager vertelt jou meer over wat smartengeld is, wat voor soorten smartengeld er bestaan en hoe je smartengeld kunt vorderen.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding voor jouw smart. Na een ongeluk met letselschade heb je recht op vergoeding van smartengeld. Smartengeld wordt in het recht ook wel ‘immateriële schade’ genoemd.

Smartengeld na een ongeluk

Na een ongeluk met letselschade heb jij recht op een schadevergoeding. Dat betekent dat ieder slachtoffer na een ongeluk een schadevergoeding kan claimen.

Soorten smartengeld

Er zijn diverse soorten smartengeld. Dit is afhankelijk van of jij zelf slachtoffer bent geworden van een ongeluk of jij een familielid hebt die een ongeval hebt gehad.

- Je hebt zelf een ongeluk gehad

- Je kind heeft een ongeluk gehad

- Je echtgenoot of partner heeft een ongeluk gehad.

Affectieschade

Bij smartengeld hebben we te maken met affectieschade. Affectieschade is smartengeld voor naasten van het slachtoffer. Oftewel, je bent niet zelf slachtoffer geworden van een ongeluk maar je bent bijvoorbeeld een ouder. Het recht op schadevergoeding ontstaat omdat je als familielid te maken krijgt met de ernstige gevolgen van het ongeluk. Affectieschade komt alleen voor bij situaties waarin iemand ernstig letsel heeft door het ongeval of is overleden door het ongeluk.

Shockschade

Bij smartengeld hebben we te maken met shockschade. Dit wordt ook wel ‘schrikschade’ genoemd’. Bij shockschade ben je niet zelf gewond geraakt. Je bent wel op schokkende wijze geconfronteerd met de gruwelijke gevolgen van een ongeval. Denk aan bijvoorbeeld een moeder die ziet hoe haar eigen kind een verkeersongeluk krijgt. Bij shockschade kom je als slachtoffer in aanmerking voor een schadevergoeding uit shockschade.

Wat is de hoogte van smartengeld?

De hoogte van een schadevergoeding voor de pijn en verdriet dat je hebt geleden door het ongeluk is niet eenvoudig te berekenen. Dit komt omdat pijn vaak niet te zien is aan een slachtoffer. Pijn is vaak lastig te vertalen naar een financieel bedrag.

Bij het bepalen van de hoogte van smartengeld wordt gekeken naar uitspraken van rechters. Er wordt gekeken naar een situatie die het meest bij jou past. Op deze manier krijgt iedereen evenveel schadevergoeding als een ander bij een ongeluk.

Het definitief vaststellen van smartengeld kan lang duren. De hoogte van het smartengeld kan pas worden berekend als jouw letsel niet meer verbeterd of verslechterd. Dit wordt een medische eindsituatie genoemd.

Smartengeldvergoeding berekenen

Het is alleen mogelijk om slachtoffer te claimen als je een ongeluk hebt gehad. We spreken dan over een ongeluk met letselschade. De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald aan de hand van diverse factoren:

- Jouw leeftijd

- De reden van jouw letsel (bijv. een verkeersongeluk of een strafbaar feit)

- De ernstig van jouw letsel

- De tijd/duur van jouw herstel

- Blijvende littekens op het lichaam

- Lichamelijke beperkingen en de invloed van jouw beperkingen op het werk, studie, relatie etc.

 

Bij het indienen van jouw schadeclaim kan jij de hoogte van jouw smartengeld berekenen. Dit doe je in overleg met de verzekeraar.

Smartengeld en een bijstandsuitkering

Heb jij een bijstandsuitkering en heb jij een ongeluk gehad? Bij een ongeluk is het van belangrijk om dit door te geven aan de gemeente voor jouw bijstandsuitkering. Een smartengeldvergoeding kan namelijk invloed hebben op jouw bijstandsuitkering. Geef bij het indienen van jouw claim door dat jij een bijstandsuitkering hebt.