Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Ongeluk als zzp'er

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

25 augustus 2022

leestijd 8 minuten

Samengevat

  • Heb jij een ongeluk gehad als zzp'er in de bouw?
  • Wist jij dat jij vaak recht hebt op schadevergoeding?

Ongeval als zelfstandige in de bouw

In de bouw werken veel zzp’ers.  Een ongeluk op het werk zit in een klein hoekje. Een ongeluk in de bouw kan grote gevolgen hebben voor jouw situatie. Je bent een zelfstandige metselaar, timmerman, dakdekker of bijvoorbeeld stukadoor in de bouw. Wat als je zelfstandige bent in de bouw? Heb jij recht op een schadevergoeding? 

Iedere opdrachtgever in de bouw heeft een verzekering afgesloten voor ongevallen op de werkvloer. Dit betekent dat jouw ongeval is verzekerd. Wat moet je doen na een ongeluk? Bij wie moet jij het ongeluk melden? Heb je recht op schadevergoeding? Letselschademanager wijst jou als zelfstandige in de bouw de weg bij een val of een ongeluk.

Ongeval als zzp’er in de bouw

In de bouw kan jij als zzp’er te maken krijgen met verschillende soorten ongevallen. Jouw opdrachtgever in de bouw is verantwoordelijk voor de veiligheid voor jou als zelfstandige. In de bouw heeft bijna iedere opdrachtgever een verzekering afgesloten voor ongevallen. Dit betekent dat jouw ongeval is verzekerd. Letselschademanager beschrijft de meeste voorkomende ongevallen bij zzp’ers in de bouw: 

- Struikelen als zzp’er in de bouw over losliggend materiaal

- Je valt als zzp’er in een gat vallen op de bouw (sparing in de vloer)

- Als zzp’er loop jij letsel op door een machine

- Je valt als zelfstandige van een dak

- Je krijgt als zzp’er iets op je hoofd in de bouw

- Je valt als zzp’er van een trap of ladder

Wie is aansprakelijkheid bij een ongeluk van een zzp’er in de bouw?

De kans op een ongeval in de bouw is groot. Jouw werkgever of opdrachtgever moet daarom er alles aan doen om te zorgen dat jij veilig kunt werken. De werkgever of opdrachtgever in de bouw moet hier ook daadwerkelijk op toezien.

Jouw opdrachtgever moet aan hoge eisen voldoen voor jouw veiligheid, ook als je zzp’er bent. Veel zzp’ers in de bouw weten niet dat hun opdrachtgever verantwoordelijk is voor de veiligheid. Kan jouw opdrachtgever niet aantonen dat jij veilig kon werken, dan is de opdrachtgever voor jou aansprakelijk. Gelukkig heeft elke opdrachtgever in de bouw een verzekering afgesloten. Dit betekent dat jouw letselschade is verzekerd bij een ongeluk in de bouw.

Schade als zzp’er in de bouw

Een zzp’er in de bouw heeft vaak geen verzekering afgesloten voor ongevallen. Wat als je als zzp’er een ongeluk krijgt in de bouw? Je komt bijvoorbeeld ten val. Hierdoor kan jij als zzp’er tijdelijk of voor een langere periode niet meer werken in de bouw. Voor een zzp’er betekent geen werk, ook geen inkomen.

Het is belangrijk om te weten dat jouw opdrachtgever in de bouw vaak voor jou verantwoordelijk is. Jouw opdrachtgever kan jouw ongeval in de bouw melden bij de verzekering. De verzekering neemt jouw zaak in behandeling en beoordeelt de aansprakelijkheid. Jouw opdrachtgever heeft hierover niets te zeggen. Dit betekent dat jouw opdrachtgever jouw schadevergoeding vaak zelf niet hoeft te betalen. Bij aansprakelijkheid zal de verzekering jouw situatie beoordelen en jou een schadevergoeding betalen.

Schadevergoeding na een ongeval in de bouw?

Na een ongeval in de bouw heb jij vaak recht op schadevergoeding. Jij moet als zzp’er kunnen bewijzen dat je een ongeval in de bouw hebt gehad tijdens werktijd. Het is daarom belangrijk om jouw ongeluk in de bouw direct te melden en naar het ziekenhuis of de huisarts te gaan.

De verzekeraar beoordeelt na het indienen van jouw claim via Letselschademanager jouw schadevergoeding.

Hoeveel schadevergoeding krijgt een zzp’er in de bouw?

Je hebt letsel opgelopen door een ongeluk in de bouw. Bij aansprakelijkheid heb jij recht op schadevergoeding. De hoogte van jouw schadevergoeding is afhankelijk hoe lang jij niet meer kan werken. Dit inkomensverlies is schadevergoeding.

Een bouwvakker klust in de avonduren of weekenden vaak ergens ‘zwart’ bij. Dit levert vaak een extra centje op naast het inkomen. Kan jij door jouw ongeluk in de bouw niet meer zwart klussen? Dan heb jij recht op vergoeding van deze inkomsten. Jij moet wel bewijzen dat je bijvoorbeeld in het weekend ‘zwart’ bijklust.

 Natuurlijk zijn er nog meer schadeposten waar jij recht op hebt. Denk aan smartengeld of vergoeding van medische kosten. Na het melden van jouw schade op Letselschademanager zal deze schade worden berekend door jou en de verzekeraar.

Wat moet ik doen als zzp’er na ongeval in de bouw?

Na een ongeluk als zzp’er in de bouw zijn er 3 stappen belangrijk. Letselschademanager vertelt jou wat jij als zzp’er moet doen bij een ongeluk in de bouw.

Stap 1: Meld het ongeval bij jouw opdrachtgever in de bouw

Het is belangrijk om het ongeval direct te melden bij jouw opdrachtgever. Soms is het ongeval zo ernstig dat op de bouw voor jou al een ambulance is gebeld. Soms is er geen ambulance gekomen of ben je doorgegaan met je werk. In dat geval weet jouw opdrachtgever niet of jij een ongeluk hebt gehad. Het is belangrijk om elk ongeval te melden bij jouw werkgever of opdrachtgever. Meld het ongeval ook als je denkt dat het niets voorstelde. Voor het bewijs is het noodzakelijk om het ongeluk te melden.

Stap 2: Ga naar het ziekenhuis of huisarts

Je moet voor een schadevergoeding als zzp’er kunnen bewijzen dat jij letsel hebt opgelopen. Bijvoorbeeld je hebt een kneuzing, gebroken been of ernstig letsel. Bij een kneuzing gaat niet iedereen in de bouw naar de huisarts toe. Het is toch belangrijk om direct contact op te nemen met jouw huisarts. Ook als je denkt dat jouw letsel onschuldig is. Je hebt anders geen recht op schadevergoeding als zzp’er.

Stap 3: Meld het ongeval op Letselschademanager en dien jouw schadeclaim in bij de verzekeraar

Jouw werkgever of opdrachtgever is vaak verzekerd voor ongevallen. Vooral in de bouw is een werkgever of opdrachtgever verzekerd. Vraag bij jouw opdracht na bij welke verzekeraar jouw opdrachtgever een verzekering heeft afgesloten. Het is belangrijk om direct na het ongeval jouw ongeval te melden bij de verzekering. In overleg met de verzekeraar ga jij als zzp’er jouw schadevergoeding berekenen.

Stappenplan bij ongeluk

  • Meld het ongeval bij jouw opdrachtgever in de bouw
  • Ga naar het ziekenhuis of de huisarts
  • Meld het ongeval op Letselschademanager en dien jouw schadeclaim in bij de verzekeraar