Transparant en eerlijk Gratis en vrijblijvend Onafhankelijk

Aangereden als motorrijder

Gratis je schadeclaim indienen en volgen bij iedere verzekeraar in Nederland? Vertel jouw verhaal

27 juli 2022

leestijd 6 minuten

Samengevat

  • Je hebt als motorrijder een ongeluk gehad.
  • Als motorrijder moet je bewijzen dat een ander schuldig is aan jouw ongeval.
  • Heb je als motorrijder een aanvullende verzekering voor letselschade afgesloten?

Motorongeval

Je hebt een ongeval gehad als motorrijder in het verkeer. Je bent in het verkeer bijvoorbeeld aangereden door een automobilist. Een motorrijder in het verkeer kan erg kwetsbaar zijn. Een motorrijder wordt in het verkeer vaak over het hoofd gezien door andere weggebruikers.

Door het ongeluk heb jij letsel opgelopen en heb jij te maken met kosten. Ben jij na het ongeluk naar het ziekenhuis vervoerd? Kan jij door het motorongeluk niet meer werken? Hoeveel schadevergoeding krijg jij door het ongeluk met de motor? Een motorrijder is over het ernstiger gewond dan bijvoorbeeld een automobilist. Dit komt omdat een motor in het verkeer erg kwetsbaar is bij een ongeval. Letselschademanager helpt jou als motorrijder om direct jouw schadeclaim in te dienen bij de verzekeraar.

Verschillende soorten motorongelukken

Als motor kan je te maken met verschillende soorten motorongelukken, bijvoorbeeld een ongeval door een kapotte weg. Je kan ook te maken krijgen met een andere verkeersdeelnemer. Hieronder geven wij de meest voorkomende ongevallen met motorrijders;

  • Aanrijding met een automobilist;
  • Aanrijding met een andere motorrijder;
  • Aanrijding met brommers, scooters;
  • De val van de motor door een kapot wegdek;
  • Een ongeluk dat de schuld van de motorrijder zelf is.

Veel motorrijders hebben een opzittendenverzekering afgesloten. Je bent als motorrijder dan verzekerd voor de schade door een ongeluk.
Soms krijg jij als motorrijder te maken met een nare ervaring. Als motorrijder ben je erg kwetsbaar op het wegdek. Een bestuurder kan daarom extra zekerheid kiezen door een Schadeverzekering opzittenden af te sluit. De bestuurder en passagier van de motor zijn dan zelf verzekerd voor schade mocht hen iets overkomen. Ook als het gaat om een stuurfout van de motorrijder.

image

Schadevergoeding motorrijder bij een motorongeluk

Na het ongeval moet er uitgezocht worden wie aansprakelijk is voor het motorongeluk. Soms ben je zelf schuldig aan het motorongeluk of een ander kan hiervoor verantwoordelijk voor zijn.

Ongeluk gehad als motorrijder? Lees de tips:

Verkeersongevallen

Soorten schadevergoeding bij een motorongeluk

Bij een motorongeluk is het letsel vaak vele malen ernstiger dan in het geval dat een automobilist een ongeluk in het verkeer krijgt. Een motorrijder kan bijvoorbeeld te maken krijgen met een dwarslaesie  door de val van zijn motor, hersenletsel of ernstige botbreuken.

De financiële schade van motorrijder kan in sommige gevallen door het letsel hoog oplopen. Als motorrijder kan jij denken aan de volgende schadeposten:

  • Schade aan de motor
  •  Verlies aan verdienvermogen als jij niet meer kunt werken door het motorongeval
  •  Medische kosten
  •  Reiskosten, zoals het vervoer naar het ziekenhuis, huisarts of fysiotherapeut
  • Huishoudelijke hulp, doordat je je eigen huis niet meer kunt schoonmaken door je verwondingen
  • Verlies zelfwerkzaamheid, doordat je huis en tuin niet meer kunt onderhouden, bijv. je kan niet meer klussen in huis


 Letselschademanager legt jou uit met welke schadeposten je te maken kunt hebben na een ongeval. 

Als motorrijder zelf schuldig aan het motorongeluk

Ben jij zelf schuldig aan het ongeval? Een ongeluk als motorrijder zit soms in een klein hoekje. Bijvoorbeeld omdat je als motorrijder te hard door de bocht bent gegaan of de controle over jouw motor bent verloren.

Ook als je als motorrijder zelf schuldig bent aan het ongeval dan heb jij in veel gevallen ook recht op een schadevergoeding. Bijvoorbeeld omdat je bij jouw motorverzekering een opzittendenverzekering hebt afgesloten die jouw schade dekt bij een ongeval. Weten of jij een verzekering hebt die jouw schade vergoed? Meld direct jouw ongeval bij de verzekeraar via Letselschademanager.

Toegevoegde waarde van Letselschademanger?

Als letselschadeslachtoffer wil jij je maar op één ding richten: je herstel. Wij helpen je graag, door alles rondom je schadeclaim snel en goed te regelen. Met Lexi in de hoofdrol leggen wij uit hoe Letselschademanager bewezen bijdraagt aan een sneller herstel en een vlottere afhandeling van jouw schadeclaim. Bekijk de video

Motorongeluk door een automobilist

Motorrijders worden in het verkeer vaak over het hoofd gezien door automobilisten. Een automobilist die bijvoorbeeld afslaat en jou als motorrijder over het hoofd ziet.

Bij een ongeval met een automobilist heb jij als motorrijder vaak recht op een schadevergoeding. Dit komt omdat bij een ongeluk vaak twee schuldige personen zijn aan te wijzen. Een motorrijder die te hard rijdt en inhaalt op een weg betekent niet dat hij volledig schuldig is aan het ongeval en geen schadevergoeding krijgt. Het is afhankelijk van de verkeerssituatie of de automobilist ook een verkeersfout kan worden verweten, bijvoorbeeld door te weinig afstand te houden of plotseling af te slaan zonder richting aan te geven. Het is belangrijk om jouw ongeval zo spoedig mogelijk na een ongeval te melden.

Motorongeluk door een kapotte weg of begroeiing

Het komt voor dat een motorgeval is ontstaan omdat de weg ter plaatse slecht was. De gemeente is in zo’n geval misschien aansprakelijk voor jouw schade als motorrijder. Komt jouw motorongeluk door de begroeiing van struiken en bomen waardoor je geen zicht had op de weg? In dat geval kan misschien de gemeente aansprakelijk worden gehouden voor jouw schade als motorrijder.

Passagier van een motor

Een passagier van een motor bestuurt zelf niet de motor. Wat als de bestuurder te hard heeft gereden en daardoor een motorongeluk veroorzaakt? Krijg jij als passagier een schadevergoeding?

Als passagier van een motor heb jij vaak recht op een schadevergoeding. Jouw schade door het motorongeluk wordt vergoed door de verzekeraar van de motor of door de verzekeraar van de tegenpartij. Dit komt omdat jij als passagier geen verwijt kan worden gemaakt van het ongeval. Jij bestuurde namelijk niet het motorvoertuig.

De checklist na een motorongeval

  • Foto’s maken van de plek van het ongeval

  • Noteer als dat mogelijk is de naam van de betrokken personen en namen van de getuigen

  • De schade direct online melden bij de verzekeraar via Letselschademanager