Aangereden als fietser
27 juli 2022
leestijd 5 minuten
Samengevat
- Je bent aangereden als fietser in het verkeer.
- Als fietser ben jij een zwakke verkeersdeelnemer in het recht.
- Wist je dat jij als fietser recht hebt op minimaal 50% schadevergoeding bij een aanrijding met een motorvoertuig?
Ongeluk als fietser
Je hebt een ongeluk gehad met de fiets. Je bent in het verkeer aangereden door een auto, scooter of een fietser. Wist jij dat jij als fietser bescherming krijgt in het verkeer bij een fietsongeluk en altijd recht hebt op schadevergoeding?
Door het ongeluk als fietser heb jij letsel opgelopen en heb jij te maken met kosten. Ben jij na het ongeluk naar het ziekenhuis vervoerd? Ben jij na het ongeluk naar de huisarts of fysiotherapeut geweest? Heb jij te maken met kosten door het ongeluk? Hoeveel schadevergoeding krijg jij door dit ongeluk? Letselschademanager helpt jou om direct jouw schadeclaim in te dienen bij de verzekeraar.
Fietsongeluk gehad in het verkeer
Een fietser wordt in het recht beschermd bij een aanrijding in het verkeer. Een fietser in het verkeer is erg kwetsbaar. Een fietsongeluk ligt op de loer. Als fietser heb jij te maken met diverse weggebruikers:
- Automobilisten
- Motorrijders
- Brommers
- Voetgangers
- Vrachtwagens
Schadevergoeding bij een fietsongeluk
Je bent als fietser ten val gekomen door een andere weggebruiker. Je hebt als fietser verwondingen of letsel opgelopen. Door het ongeval heb je schade aan je fiets en schade aan jouw kleding.
Heb jij als fietser recht op schadevergoeding bij een ongeluk? Ja! Een fietser heeft altijd recht op minimaal 50% van jouw schade als bij het ongeluk een motorvoertuig is betrokken. Een motorvoertuig is bijvoorbeeld een automobilist, een motorrijder, een bromfietser of een ander gemotoriseerd voertuig. Het is afhankelijk van het ongeval of jij meer recht op een schadevergoeding. Het is daarom verstandig om foto’s te maken van het ongeval en namen van de andere weggebruiker te noteren. Vergeet niet om ook de namen en adresgegevens van getuigen te noteren.
Welke schade krijgt een fietser vergoed na een fietsongeluk?
Je vraagt je na een fietsongeluk af of je recht hebt een schadevergoeding. Je hebt altijd recht op een schadevergoeding na een fietsongeval door een andere gemotoriseerde weggebruiker.
Welke schade kan jij indienen na een ongeluk?
- Schade aan jouw fiets
- Schade aan jouw kleding
- Medische kosten, zoals eigen risico voor het ziekenhuis
- Studievertraging
- Inkomensverlies doordat je tijdelijk niet kunt werken
- Reiskosten, zoals de kosten naar de huisarts of het ziekenhuis.
- Smartengeld
Vul alle gegevens in over jouw fietsongeluk en de schade wordt automatisch berekend in Letselschademanager. De schade wordt ingediend bij de verzekeraar en vervolgens beoordeeld.
Houd alle gegevens over het ongeval bij de hand, zodat je direct je schade kunt melden. Meld je schade altijd het liefst binnen 1 week na het ongeval. De verzekeraar kan jouw schade dan goed beoordelen en jij kan dan tijdig worden geholpen.
Toegevoegde waarde van Letselschademanger?
Als letselschadeslachtoffer wil jij je maar op één ding richten: je herstel. Wij helpen je graag, door alles rondom je schadeclaim snel en goed te regelen. Met Lexi in de hoofdrol leggen wij uit hoe Letselschademanager bewezen bijdraagt aan een sneller herstel en een vlottere afhandeling van jouw schadeclaim. Bekijk de video
Ik ben zelf schuldig als fietser, heb ik recht op schadevergoeding?
Het komt voor dat je als fietser een automobilist of een bromfietser niet hebt gezien. Of je hebt bijvoorbeeld geen richting aangegeven.
Als fietser ben jij in het verkeer kwetsbaar bij een ongeluk. Om deze reden heb jij als fietser altijd recht op een schadevergoeding als een gemotoriseerd voertuig is betrokken bij het fietsongeluk. Dat betekent dat jij ook recht hebt op een schadevergoeding als je zelf schuldig bent aan het ongeluk.
Is bij het fietsongeluk een andere fietser of een voetganger betrokken? In deze situatie zal worden gekeken wat de andere fietser of de voetganger kan worden verweten. Heeft deze fietser zijn hand uitgestoken op de fiets? Gaf een andere fietser jouw geen voorrang? Na het melden van jouw schade zal jij met de verzekeraar in overleg treden over de aansprakelijkheid.
Waar moet ik mijn schade melden bij een fietsongeluk?
Na het ongeval heb jij direct te maken met verwondingen of letsel. Soms weet je nog niet dat je door het ongeval schade lijdt. Wanneer moet je het ongeluk melden? Het is verstandig om direct het ongeluk te melden. De verzekeraar kan jou helpen bij het herstel. Ook kan jij direct worden geholpen om jouw schade in de gaten te houden en te berekenen.
Checklist bij een fietsongeluk
- Bel 112 als er gewonden zijn, twijfel hierover niet!
- Noteer altijd de naam van de andere weggebruiker
- Maak foto’s van de situatie. Maak foto’s van de situatie vóór het verplaatsen van de voertuigen.
- Vraag direct alle namen en adresgegevens van getuigen van het ongeval
- Dien binnen 1 week jouw schade in en berekenen jouw schadevergoeding als fietser
Gratis en direct letselschade melden en afhandelen
Snel, makkelijk en digitaal bij iedere verzekeraar in Nederland.
Gratis en direct letselschade melden en afhandelen
Snel, makkelijk en digitaal bij iedere verzekeraar in Nederland.